تناسب اندام و تغذیه, سبک زندگی

اعتیاد به قهوه: علائم، علت ها و راه های مقابله با مصرف بیش از حد

اعتیاد به قهوه: علائم، علت ها و راه های مقابله با مصرف بیش از حد

اعتیاد به قهوه اتفاق عجیبی نیست و از آنجایی که افراد زیادی انرژی روزانه خود را از این نوشیدنی میگیرند درگیر اعتیاد به قهوه و بصورت دقیق تر معتاد به کافئین میشوند. قهوه همانگونه که خواص زیادی دارد اگر بدون کنترل مصرف شود عوارض زیادی نیز میتواند داشته باشد که در ادامه بررسی خواهیم کرد.

کافئین چیست؟ اعتیاد به قهوه در واقع اعتیاد به ماده­ای به نام کافئین است. در چیستی کافئین باید بگوییم این ماده یک محرک طبیعی است که در برخی نوشیدنی­ها چون: چای، قهوه و موادی مانند کاکائو وجود دارد. علاوه بر مواد طبیعی، کافئین بصورت مصنوعی نیز تولید میشود که در برخی داروها و همچنین نوشیدنی­های انرژی زا استفاده میشود.

علت­های اعتیاد به قهوه

اگر بخواهیم از علت­های اعتیاد به قهوه بگوییم لازم است بدانید که شما در هر فنجان ۲۲۰گرمی قهوه بسته به نوع قهوه حدود ۹۵تا ۲۲۰میل کافئین دریافت میکنید بدین ترتیب این ماده از طریق معده و سپس‌ روده باریک به خون وارد شده و سبب تحریک سیستم عصبی مرکزی میشود به همین علت است که شما پس از مصرف، احساس انرژی و هوشیاری بیشتری دارید. کافئین خستگی شما را گاها از بین میبرد اما پس از مصرف آن به علت ترشح اسید در معده شما در ناحیه معده خود احساس سوزش خواهید کرد.

تاثیرات منفی قهوه

تاثیرات منفی قهوه به علت اثرگذاری کافئین بر سیستم عصبی مرکزی است بدین ترتیب که شما پس از مصرف به علت ترشح دوپامین حالتی سرحال و پرانرژی پیدا میکنید اما به مرور زمان بدن شما به این ماده عادت کرده و آن اثر قبل را ندارد و شما مجبور به افزایش مصرف قهوه میشوید که این موضوع تاثیرات منفی قهوه را نشان میدهد.

علائم اعتیاد به قهوه

اعتیاد به قهوه میتواند برای شما علائمی را به همراه داشته باشد و در واقع میتوان گفت شما با مجموعه ای از نشانه­ها روبرو میشوید که به شما نشان میدهد درگیر اعتیاد به قهوه شده­اید این علائم عبارتند از:

اختلالات خواب

احساس عصبی بودن

اختلال ضربان قلب

بالا رفتن فشارخون

سردرد و سرگیجه

لرزش دست ها

احساس نگرانی و افکار شدید

راه های کاهش مصرف قهوه

راه های کاهش مصرف قهوه

افراد زیادی در دنیا هستند که درگیر اعتیاد به قهوه شده و به دنبال راه­های کاهش مصرف قهوه و دفع کافئین از بدن خود هستند البته که اولین قدم برای هر کاری یک تصمیم جدی است سپس یکی از راه­های کاهش مصرف قهوه این است که روزانه یک فنجان از نوشیدنی خود کم کنید و این کار را بصورت مرحله به مرحله انجام داده تا بتوانید قهوه را ترک کنید این تکنیک که به آرامی انجام میشود یکی از راههای درمان اعتیاد به قهوه است. البته در این مدت میتوانید از نوشیدنی­های جایگزین مانند چای سبز نیز میتوانید استفاده کنید. توصیه میشود در مدت ترک کافئین یک رژیم غذایی سالم داشته باشید و از انواع میوه­ها، سبزیجات و ویتامین ها استفاده کنید و از آنجایی که شما در دوره درمان اعتیاد به قهوه قرار دارید لازم است بدن خود را تقویت کرده و با نوشیدن آب فراوان کافئین را نیز دفع کنید.

عوارض مصرف بیش از حد قهوه

یکی از عوارض مصرف بیش از حد قهوه، خود را در بانوان باردار نشان میدهد که سبب سقط جنین شده و مشکلات زیادی را بوجود می آورد و اما افراد دیگر که در مصرف این نوشیدنی زیاده روی میکنند درگیر مشکلات سیستم عصبی شده و همچنین خوردن زیاد قهوه سبب دفع کلسیم شده که به مرور زمان پوکی استخوان را در پی دارد. رفلاکس و مشکلات معده و عدم خواب آرام از دیگر عوارض مصرف بیش از حد قهوه میباشد.

مشکلات بهداشتی ناشی از قهوه

معمولا افرادی که به این نوشیدنی اعتیاد دارند آن را از هر جایی تهیه میکنند و از آنجایی که تعداد زیادی از محل­های فروش قهوه غیرمجاز بوده و از نظر بهداشتی دچار مشکل هستند میتوانند سبب انتقال بیماری به مصرف کننده­ها شوند. از آنجایی که دستگاه قهوه ساز نیاز به شست وشو داشته و ممکن است این موضوع رعایت نشود‌ و یا عدم کیفیت و پاکیزگی قهوه یکی دیگر از مشکلات بهداشتی ناشی از قهوه است چرا که ممکن است قهوه آلوده بوده و یا در محل بهداشتی نگهداری نشود. توجه داشته باشید که اگر در کافه­ای قهوه سفارش میدهید لازم است به بهداشت فنجانها نیز توجه کنید.

پیشنهادهایی برای کاهش مصرف قهوه

اگر درگیر اعتیاد به قهوه هستید میتوانید پیشنهادهای کاهش مصرف قهوه را جدی بگیرید:

میزان مصرف روزانه کافئین خود را یادداشت کرده و سعی در کاهش آن‌ نمایید.

تمامی منابعی که در رژیم غذایی شما حاوی کافئین هستند را بشناسید.

هر روز یک فنجان از قهوه خود کم کنید.

سعی کنید چای را به عنوان یک جایگزین برای قهوه در نظر بگیرید.

موقعیت­هایی که شما را ترغیب به خوردن قهوه میکند بشناسید.

از کجا بفهمم به قهوه اعتیاد دارم؟

اعتیاد به قهوه علائمی دارد که توضیح داده شد پس اگر شما جهت انرژی گرفتن برای کارهای روزانه به قهوه نیاز دارید، اگر خواب شما با قهوه کنترل میشود؛ اگر در صورت عدم مصرف نمیتوانید با استرس خود مقابله کنید، اگر مصرف شما به مرور افزایش میابد و اگر توانایی ترک قهوه را در خود نمیبینید پس شما دچار اعتیاد به قهوه شده­اید.

قهوه و لاغری

برخی افراد از این نوشیدنی برای کاهش وزن استفاده میکنند هر چند قهوه میتواند اثر چربی سوزی داشته باشد اما این موضوع تنها با مصرف قهوه امکانپذیر نیست و نیاز به همراهی شرایط دیگری نیز دارد به علاوه لازم است مراقب باشید که کاهش وزن دلیلی برای اعتیاد به قهوه نشود چرا که این اتفاق به روند متابولیسم بدن شما آسیب خواهد رساند.

سخن آخر

سخن اخر

همانگونه که متوجه شدید کافئین موجود در قهوه سبب اعتیاد به این نوشیدنی تلخ شده شده و اگر مصرف بصورت متناوب و کنترل نشده باشد میتواند افراد را دچار مشکلات زیادی کند پس بهتر است قبل از اینکه وابستگی شما به این نوشیدنی بسیار زیاد شود سعی در کاهش مصرف آن کنید چرا که هر ماده­ای به هر میزان  مفید باشد اگر بصورت کنترل نشده مصرف شود میتواند بدن را دچار اختلال نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *